Belediyelerde yol bakım ve onarım çalışmalarını daha hızlı ve ekonomik bir şekilde yapabilmek için bir otomasyon sistemi geliştirilebilir.
Bunun için şehir merkezindeki belediyelere ait çöp kamyonlarına entegre edilecek GPS üntileleri kullanmak mümkündür.
Bu sayede kamyonun tekerlerinin çukur ve tümseklerden geçerken belirli sarsıntılarda gps üntiesini tetikleyerek gps üntilelerinin sinyal üretmesi sağlanacaktır.
Üretilen sinyal sayesinde çukur ve tümseklerin bulunduğu noktalar uydu bağlantısıyla ( 3g-wifi v.s.) takip merkezine gönderilecek.(herhangi bir sunucu da olabilir…)
Takip merkezinde gelen datalar (CBS verileri) akıllı haritalar üzerinde lokasyonlarına ve önceliklerine göre gösterilecek. Daha sonra ise yol bozukluklarının en fazla olduğu yere bakım ve onarım ekipleri sevk edilerek bakım ve onarım işlemi tamamlanacaktır.
Çöp kamyonlarının zaten günde en az bir kere şehir merkezinin tüm cadde ve sokaklarında dolaşarak çöpleri topladığını düşünürsek, kamyonlara entegre edilecek gps üntileri sayesinde tüm şehrin lokasyon bilgilerini (Yol bozukluğunu içeren veriler) bir günde extra maliyet gerekmeden elde etmiş oluruz. Ve devam eden günlerde ise elde edilen veriler güncellenmiş olacaktır.
Bu fikir daha çok büyük şehir belediyeleri olmak üzere, şehir ve çevre bakanlığı, çevre ve şehirsel altyapı ile ilgili proje üreten kurum ve kuruluşlar tarafından çalınabilir. Amma uzun oldu :))
4 Comments
Ar-Ge alanında yayınlamıştım ama yaşam bölümünde yayınlanmış. Bunun nedenini anlayamadım. Açıklarsanız sevinirim.
Merhaba Adem Bey, Ar-Ge bölümünde yalnızca sadecesizde.com için fikir kabul ediyoruz. İlginize teşekkürler…
[quote name=”Fikrimi Çal Ekibi”]Merhaba Adem Bey, Ar-Ge bölümünde yalnızca sadecesizde.com için fikir kabul ediyoruz. İlginize teşekkürler…[/quote]
Teşekkür ediyorum verdiğiniz bilgi için…Kolay gelsin.
Sizinkine benzer bir proje düşünmüştüm. O kadar teknolojik de değil. Beni bu fikri Fen işleri işçilerinin şikayet gelen yerden 50mt. ötedeki yere “Şikayet yok, yapamayız” demeleri yardımcı olmuştu.
Fikrime gelince; Temizlik işlerine bağlı yaya temizlik görevlileri sokaklarda temizlik yaparken gördükleri sorunları not alıp, mesai sonunda Fen İşlerindeki birime teslim edilir. Böylece hem vatandaşın illa şikayet etmesine gerek kalmaz hem de o bölgedeki neredeyse her yerin sorununu bildikleri için tek bir nakliye masrafı ve planlı bir işçilikle işler yoluna girebilir diye düşünüyorum.